Artikkelit

Mikä on WordPress?

WordPress on avoimeen lähdekoodiin perustuva blogityökalu, julkaisualusta ja sisällönhallintajärjestelmä. Se on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä antaen voiman noin 60% sivustoista, jotka käyttävät sisällönhalintajärjestelmää, ja noin 28% kaikista verkkosivustoista.

WordCamp Finland 2023 yhteenveto

WordCamp-tapahtumat ovat ympäri maailmaa vapaaehtoisvoimin järjestettäviä vapaamuotoisia WordPress-tapahtumia. Tapahtumaan sisältyy WordPressiä eri näkökulmista käsitteleviä puheenvuoroja ja työpajoja. Muutaman vuoden tauon jälkeen WordCamp järjestettiin tänä vuonna myös Suomessa, syyskuun 14. ja 15. päivä. Tapahtumapaikaksi oli valikoitunut Tampere ja Tampere-talo. Muutama vuosi sitten osallistuin Helsingissä järjestettyyn WordCamp Nordic-tapahtumaan, joka oli mielenkiintoinen ja antoisa. Sen kokemuksen perusteella odotinkin

Saavutettavuusdirektiivi velvoittaa viranomaisia

EU:n saavutettavuusdirektiivi ja siitä johdettu kansallinen lainsäädäntö koskevat julkishallintoa ja julkisia hallintotehtäviä hoitavia organisaatioita. Sääntely velvoittaa näitä tahoja tekemään verkkosivustoistaan ja mobiilisovelluksistaan saavutettavat siirtymäajan puitteissa.

Mitä saavutettavuus tarkoittaa?

Saavutettavuus tarkoittaa käyttäjien toimintarajoitteiden huomioimista digitaalisessa ympäristössä. Vastinparina saavutettavuudelle on, monille terminä tutumpi, esteettömyys, joka liittyy rakennettuuun, fyysiseen maailmaan. Saavutettavuudessa on kyse sekä ihmisten tasavertaisuudesta että hyvästä asiakaspalvelusta.

Https-yhteyden käyttöönotto WordPress-sivustolla

Suojatun https-yhteyden saa otettua käyttöön WordPressissä muuttamalla sivuston asennuksia. Käyttöönotto edellyttää, että sivustoa varten on hankittu SSL-sertifikaatt. Joissain webhotelleissa sertifikaatti voi olla valmiina. Suojattu yhteys on suositeltavaa asettaa pakolliseksi, etteivät käyttäjät tule vahingossa lähettäneeksi tietojaan salaamattoman http-yhteyden kautta. Käyttöönoton jälkeen on hyvä tarkistaa, ettei alasivuille jää sekaisin salattua ja salaamatonta sisältöä.

Hotjar – paremman käyttökokemuksen puolesta

Hotjar auttaa sivustojen omistajia tunnistamaan sivustojensa käyttäjiä haittaavat ongelmakohdat. Palvelu tarjoaa erilaisia raportteja ja työkaluja käyttödatan ja käyttökokemusten keräämiseksi. Hotjar on helppo lisätä omalle WordPress-sivustolle lisäosahakemistosta löytyvät WP-Hotjar-lisäosan avulla.

Kokemuksia lisäosakehitykseen osallistumisesta

WordPress, lisäosineen ja teemoinen, on yhteisöllinen avoin projekti, johon kuka tahansa voi osallistua ja antaa oman panoksensa. FissioMedian Anttikin on viimein kantanut kortensa kekoon ja antanut panoksensa lisäosakehityksessä. Hyvien kokemusten myötä tämä tuskin jää ainoaksi kerraksi, kun Antti osallistuu yhteisön toimintaan.