Tuki Internet Explorer 11 selaimelle loppuu WordPressissä

Versiosta 5.8 alkaen WordPress lakkaa tukemasta Internet Explorer 11 selainta. Sen käyttäjät voivat törmätä käyttöongelmiin Ohjausnäkymässä tuen loppumisen jälkeen.

Microsoftin julkaisi Internet Explorer 11 (IE11) verkkoselaimen vuonna 2013. Tänä päivänä sitä käyttää enää alle prosentti kaikista Internetin käyttäjistä ja sekin määrä laskee kaiken aikaa. Monet verkkopalvelut ovat jo lakanneet tukemasta IE11:tä tai tulevat tekemään niin lähitulevaisuudessa.

WordPressin kehityskaaressa on myös tultu siihen pisteeseen, että tuki IE11:lle loppuu, kun WordPress 5.8 julkaistaan myöhemmin tänä vuonna. Jos vielä käytät IE11:tä netin selaamiseen ja WordPress-sivustollesi kirjautumiseen, niin nyt alkaa olla korkea aika vaihtaa modernimpaan verkkoselaimeen.

Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari ja Microsoft Edge. Exploreria käytteässäsi oletkin saattanut huomata Ohjausnäkymässä näkyneen kehotuksen siirtyä käyttämään jotain näistä edellä mainituista selaimista.

Mitä tuen loppuminen käytännössä tarkoitta?

Moderneja selaimia käyttävät sivustojen ylläpitäjät voivat huomata hienoisen parantumisen Ohjausnäkymän latausnopeudessa, kun IE11 tuki jää pois WordPressin ytimestä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että jokaisella sivulatauksella ladataan vähemmän asioita, kun IE11 yhteensopivuuden varmistavia koodeja ei enää mukana.

Ylläpitäjät, jotka jatkavat Internet Explorer 11 käyttämistä tulevat törmäämään ulkoasu- ja toiminnallisiin ongelmiin Ohjausnäkymässä. WordPress-ytimen kehitystiimi ei enää tuen lopettamisen jälkeen varmista, että kaikki julkaistavat ominaisuudet ja toiminnot toimisivat oikein IE11 kanssa vaan ainoastaan moderneilla verkkoselaimilla.

Eniten ongelmia onkin odotettavissa lohkoeditorin kanssa, sillä se perustuu nykyaikaisiin web-kehitystekniikoihin, jotka eivät aina toimi IE11:n kanssa.

Muutos tapahtuu vaiheittain

Osaa WordPress-ytimen koodista hallinoidaan automaattisen työkalujen avulla. Näiden osalta muutos tapahtuu nopeastikin, kun työkalujen avulla koodista jätetään IE11:n huomioivat osat pois.

Joitain osia WordPressin kehitystiimi joutuu kuitenkin käymään läpi tapauskohtaisesti käsin. Nämä osat koodista päivittyvät todennäköisesti useamman versiopäivityksen aikana versiosta 5.9 alkaen.

Lisätietoja koko prosessista on luettavissa WordPress-ytimen kehitysblogista.

Miten muutos vaikuttaa teemoihin ja sivustoihin?

Tuen lopettamisella ei ole vaikutusta WordPressin Twenty-sarjan oletusteemoihin, sillä niiden Internet Explorer 11 tukeen ei tulla tekemään muutoksia. Tosin oletusteemoihin julkaistavia uusia ominaisuuksia ei enää testata IE11 varalle.

Kolmansien osapuolten tekemiin sivustokohtaisiin tai premium-teemoihin tällä muutoksella ei todennäköisesti tule olemaan vaikutusta. Pääasiallisesti teemat määrittelevät koodissaan tukemansa nettiselaimet ja selainversiot. On hyvin mahdollista, että teeman tekijä on jo aikaa sitten jättänyt IE11 tuen pois teemastaan.

Lähde: wordpress.org – Dropping support for Internet Explorer 11, luettu 20.5.2021