Kokemuksia lisäosakehitykseen osallistumisesta
WordPress, lisäosineen ja teemoinen, on yhteisöllinen avoin projekti, johon kuka tahansa voi osallistua ja antaa oman panoksensa. FissioMedian Anttikin on viimein kantanut kortensa kekoon ja antanut panoksensa lisäosakehityksessä. Hyvien kokemusten myötä tämä tuskin jää ainoaksi kerraksi, kun Antti osallistuu yhteisön toimintaan.
WordPress on avoin ja yhteisöllinen
WordPress on valtava avoimen lähdekoodin projekti. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa voi tutkia WordPressin lähdekoodia ja ehdottaa siihen muutoksia. Vastaavasti WordPressin hakemistoista löytyvät ulkoasuteemat ja lisäosat ovat avoimia ja kaikkien nähtävillä.
Työkalut yhdessä työskentelemiseen
Etenkin lisäosien kohdalla on tyypillistä, että lisäosan hakemistosivulla on linkki lähdekoodin GitHub-hakemistoon. GitHub on kehittäjille suunnattu alusta, jossa he voivat säilöä ohjelmistojensa lähdekoodeja ja hallinnoida näiden versiohistorioita. Muut kehittäjät voivat kommentoida ja ehdottaa parannuksia palvelussa julkisina oleviin lähdekoodeihin. Omistaja voi harkintansa mukaan hyväksyä muiden tekemät ehdotukset osaksi alkuperäistä lähdekoodia.
Aktiivista muilta oppimista
Aina vuodesta 2013 lähtien, kun perustin FissioMedian ja aloin tehdä WordPress-sivustoja, olen ollut vakiovieras niin GitHubissa kuin muissakin verkon kehittäjäyhteisöissä. Muun muassa WordPressin tukifoorumit ja Stack Exchangen keskusteluketjut ovat tulleet vuosien varrella hyvinkin tutuiksi.
Näiden eri yhteisöjen avulla olen löytänyt lukuisia kertoja ratkaisumalleja ohjelmointihaasteisiini ja vastauksia mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin. Tukifoorumit, Github ja Stack Exchange ovatkin merkittävästi tukeneet oman osaamiseni ja WordPress-näkemykseni kehittymistä.
Oman panoksen antaminen yhteisön hyväksi
Tähän asti olen kuitenkin ollut lähinnä saamapuolella verkon kehittäjäyhteisöissä. Olen pääasiallisesti vain lukenut muiden kirjoituksia ja soveltanut julkaistuja mallikoodeja. Harvemmin olen itse vastannut kysymyksiin tai esittänyt ratkaisuvaihtoehtoja muiden ohjelmointiongelmiin. Nyt keväällä 2018 tuli kuitenkin viimein sopiva hetki osallistua aktiivisemmin yhteisön toimintaan ja antaa omaa osaamistani takaisin yhteisölle.
Kehitysehdotuksia WP-Hotjar-lisäosaan
WordPress-hakemistosta on ladattavissa brasilialaisen Thiagon julkaisema WP-Hotjar-lisäosa. Lisäosan avulla sivuston ylläpitäjä voi lisätä omalle sivustolleen Hotjar-analytiikkapalvelun seurantatunnuksen.
Matalan kynnyksen aloitus
Kokonaisuudessaan WP-Hotjar on hyvin yksinkertainen lisäosa. Se koostuu vain muutamasta tiedostosta ja se tarjoaa ylläpitäjälle vain pari asetusta. Lisäosan tarkoituksen ja toiminnan kannalta yksinkertainen toteutustapa on täysin riittävä. WP-Hotjarin yksinkertaisuus toimikin itseasiassa minulle kimmokkeena ottaa ensimmäinen askel yhteisöön osallistumisessa. Lisäksi halusin osoittaa kiitollisuuteni alkuperäiselle tekijälle ja kiittää häntä tekemästään lisäosasta.
Omien muutosehdotusten tekeminen
Tutkittuani Thiagon lisäosan koodia huomasin siinä muutamia pieniä kehitysmahdollisuuksia. Lisäosan toiminnan kannalta kehityskohteet eivät olleet mitenkään merkittäviä — ennemmin viilausta, hienosäätöä ja siloittelua. Tein kuitenkin muutosehdotukseni lähdekoodiin ja lähetin ne GitHubin kautta Thiagolle tarkistettavaksi. Muutamaa päivää myöhemmin sain sitten ilmoituksen, että Thiago oli hyväksynyt tekemäni muutokset lähdekoodiin ja julkaissut päivitetyn version lisäosasta.
Osallistuminen palkitsee
WP-Hotjar-lisäosan kehitykseen osallistuminen oli rohkaiseva ja opettavainen kokemus. Sen myötä huomasin, että minulla voi olla annettavaa muiden tekemien lisäosien kehitystyöhön. Minulle myös kirkastuivat GitHubin eri toiminnot ja toimintaperiaatteet käytännön kokeilun myötä. Tämän ensimmäisen kokeilun innoittamana tulen varmasti tulevaisuudessa osallistumaan muidenkin lisäosien kehitykseen.
Suomentaminen on hyvä tapa antaa takaisin
Yksi iso osa-alue, johon minulla on ainakin annettavaa, on lisäosien suomentaminen. Useimmat lisäosat ja teemat ovat nimittäin joko vain osittain tai kokonaan suomentamatta. Ohjausnäkymässä englanninkieliset (oletuskieli) eivät niinkään haittaa, mutta julkisessa näkyvässä olevat “search” ja “read more” tekstit antavat muuten suomenkielisellä sivustolla huolimattoman kuvan sivustosta. Joitain suomennoksia olen jo tehnytkin kaikille avoimen WordPressin käännösalustan kautta.
Omia lisäosia ja teemoja tulevaisuudessa
Muiden tekemien lisäosien ja teemojen kehityksessä auttamisen ohella tulen julkaisemaan myös omia lisäosia ja teemoja WordPress-hakemistoon. Uskon, että omien ohjelmointityön tulosten julkaiseminen sekä rikastuttaa yhteisöä että tarjoaa uusia oppimismahdollisuuksia itselleni.
Artikkelikuva unsplash / rawpixel