WordPress 5.8 “Tatum”

5.8 versiojulkaisu sujuvoittaa sisällön muokkaamista uusien ominaisuuksiensa ansiosta. Vanha vimpainten hallinta korvautuu lohkoeditorilla ja Internet Explorer 11 tuki jää historiaan.

WordPressille on julkaistu uusi versio, 5.8, joka on nimetty legendaarisen jazz-pianisti Art Tatumin kunniaksi. Viimeisin WordPress-versio rikkoo rajoja Tatumin tavoin.

Uusia voimia lohkoeditorille

Vimpainten hallinta kokee mullistuksen, kun lohkoeditori tulee käyttöön Vimpaimet-näkymään. Sivuista ja artikkeleista tuttuja lohkoja voi nyt käyttää vimpainten sijaan. Tämä mahdollistaa joustavammat ja monipuolisemmat asettelut ja sisältöjen esittämistavat teeman tarjoamissa vimpainalueissa. Lisäksi Mukautin-näkymään on tuotu vimpainten esikatselu, joten oman sivuston muokkaaminen on entistä helpompaa myös sitä kautta.

Sisältölistaus-lohko nostaa sisältöjen esittämisen uudelle tasolle, kun sivulle tai artikkeliin voi nyt rakentaa mieleisensä sivu, artikkeli tai sivustokohtaisen sisällön listauksen. Lohkomallien avulla listauksesta voi tehdä ulkoasullisestkin haluamansalaisen.

Lohkoeditori ottaa tässä versiojulkaiussa askeleen kohti koko sivun muokkausta. Aktivoimalla lohkoteeman tai sivustoteeman, joka tukee sivupohjien muokkkausta, sivuston omistaja voi säätää lohkoeditorilla sekä sisältöä että sen ympärillä olevia elementtejä.

Sujuvampaa sisällön muokkaamista

Lohkoeditorin sisältölistauksen avulla on helpompi pysyä kärryillä kaikista käytetyistä lohkoista, niiden sisäkkäisyyksistä ja järjestyksestä. Listanäkymä on kätevä tapa siirtyä sisältötasosta ja lohkosta toiseen.

Tästä versiosta eteenpäin lohkomallimuunnin ehdottaa sopivia malleja käytössä olevien lohkojen perusteella – esimerkiksi Sisältölistaus– tai Some-kuvakkeet-lohkossa. Kun uusia lohkomalleja lisää, niin saat aina vain useampia esimerkkejä, miten sisältöjä voisi asetella.

Kuva– ja kansilohkot tukevat nyt kaksisävyisiä värisuodattimia. Näiden avulla kuviin saa lisää näyttävyyttä tai kuvat sopimaan paremmin sivuston yleisilmeeseen. Kaksisävysuodatin on kuin mustavalkosuodatin, jossa varjot ja vaaleat kohdat ovat valitun värisiä mustan ja valkoisen sijaan.

Kehittäjille huomioitavaa

Lohkoeditorin yleisiä ja lohkokohtaisia asetuksia on mahdollista säätää teemaan lisättävän theme.json tiedoston avulla. Tiedoston avulla voi ottaa tai poistaa käytöstä ominaisuuksia, sekä asettaa oletustyylejä.

WordPress ei enää tue Internet Explorer 11 -nettiselainta. Jos tätä selainta vielä käyttää, niin sivuston hallinnassa voi ilmetä ongelmia, joihin ei ole tulossa korjauksia. Onkin suositeltavaa siirtyä käyttämään modernimpaa selainta.

WebP-kuvaformaatille on lisätty tuki WordPressiin. Tehokkaammin pakatut kuvat mahdollistavat sivuston nopeamman latautumisen ja vähentää käytettävän siirtokaistan määrää.

Sivustokohtaiset lohkot voivat nyt laajemmin ilmoittaa tukemansa lohkoeditorin ominaisuudet. Tämä nopeuttaa lohkojen kehittämistä, kun kaikkea ei tarvitse tehdä itse vaan voi hyödyntää WordPressin tarjoamia asetuksia ja toimintoja lohkoille. Nämä parannukset rakentuvat versioissa 5.6 ja 5.7 luodulle lohkotuen pohjalle.

WordPress ylläpito- ja turvallisuuspäivitykset