WordPress 5.9 “Josephine”

WordPress siirtyy uuteen aikakauteen sivustoeditorin ja lohkoteemojen myötä. Nämä antavat monipuoliset työkalut sivustojen omistajille hallinnoida sivustojensa ulkoasua ja asettelua.

Arvostetun jazzlaulaja Joséphine Bakerin mukaan nimetty WordPress 5.9 on julkaistu. Uusi versio tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia muokata WordPress-sivustoa, sekä tuo mukanaan viimeisimmän Twenty-sarjan oletusteeman.

Koko sivuston muokkaus

Twenty Twenty-Two on uudenlainen lohkoteema, mikä mahdollistaa koko WordPress-sivuston muokkaamisen yhdessä näkymässä. Uuden sivustomuokkaimen avulla, Mukauttimen sijaan, voit hallinnoida lohkoteeman väripalettia, sivupohjia ja sisällön asettelua kokonaisuudessaan.

Parannuksia ja päivityksiä sisällönhallintaan

WordPress 5.9 tarjoaa uusia typografia-asetuksia lohkoihin, joiden avulla ulkoasun hienosäätääminen onnistuu helpommin ja tarkemmin.

Lohkomallien selaustyökalun avulla voi kätevästi vertailla ja valita sopivan muotin omalle sisällölleen.

Uudistetussa listanäkymässä voi nyt raahata ja pudottaa lohkoja uuteen järjestykseen, näyttää tai avata osioita, sekä lisätä HTML-ankkureita lohkoihin.

Galleria-lohkon parannusten myötä jokaista kuvaa voi hallinnoida yksittäisen Kuva-lohkon tapaan.

Huomioitavaa kehittäjille

Julkaisssa WordPress-versiossa on monia myös kehittäjiä koskettavia muutoksia, joista nostoina alla muutama.

  • Lohkomallissa voi nyt lukita yhden tai useamman lohkon block.json-tiedostossa lock-ominaisuudella, jolloin lohkomallin muut osat jäävät käyttäjän muokattaviksi.
  • Lohkolle voi rekisteröidä useamman tyylimäärittelyn, minkä asiosta lohko lataa vain tarvittavat tyylit kaikkien sijaan.
  • Galleria-lohko on kirjoitettu lähes kokonaan uudelleen, joten kehittäjien on tarkistettava lohkosta riippuvien itsetehtyjen toimintojen yhteensopivuus uuden toimintatavan kanssa.

Lisätietoja kaikista muutoksista löytyy versiojulkaisun kenttäoppaasta.

WordPress ylläpito- ja turvallisuuspäivitykset