WordPress ja hakukoneoptimointi – optimointi käytännössä

WordPressin hakukoneoptimointi hoituu perustasolla ilman lisäosia. Lue miten teet kotisivuistasi hakukoneystävällisemmät muutamalla toimenpiteellä.

WordPress tarjoaa hyvän valikoiman optimontikeinoja ilman erillisiä lisäosia. Muutamilla pienillä toimenpiteillä omien verkkosivujen optimoinnin saa hyvälle mallille. Tekniset asiat hoituvat käden käänteessä, mutta sisältöasiat vaativat jo paneutumista.

WordPressin perusoptimointi

Edellisessä artikkelissa käytiin läpi tärkeimmät hakukonelöydettävyyteen vaikuttavat tekijät. Tässä artikkelissa tutustutaan perustason optimointiin.

Osoiterakenne

Ensimmäinen asia, mikä on syytä laittaa verkkosivuilla kuntoon, on osoiterakenne. Sivuosoite vaikuttaa osaltaan hakukonelöydettävyyteen. WordPressin oletusasetus, yrityksenosoite.fi/?p=123, ei kerro mitään sivujen sisällöstä toisin kuin yrityksenosoite.fi/esimerkki-artikkeli.

wordpress-osoiterakenne

Osoiterakenne valitaan WordPressin hallintapaneelissa kohdasta Asetukset > Osoiterakenne.

Sisältö

Kun osoiterakenne on asetettu hakukoneystävälliseksi, niin sitten voidaan keskittyä sisältöpuoleen. Kaksi tärkeintä elementtiä ovat otsikointi ja leipäteksti. Niiden on ennen kaikkea vastattava niihin kysymyksiin, joihin oma asiakaskohderyhmä hakee vastauksia verkosta.

Viitteitä siitä, mitä asiakkaat hakevat voi saada tutkimalla omien sivujen tilastotietoja. Googlen tarjoamat työkalut kuten Google Trends ja AdWords avainsanasuunnittelija voivat myös auttaa asiassa. Tietysti myös asiakaspalautteet, asiakkaiden lähettämät kysymykset ja heidän kanssaan käydyt keskustelut kertovat asiakkaiden tietotarpeista.

Kuvat

Kuvien optimointipotentiaali jää usein hyödyntämättä puutteellisten kuvaustietojen takia. Hakukoneet kun eivät ainakaan vielä osaa tulkita kuvia vaan ainoastaan tekstiä. Sen takia kuville onkin annettava hyvät otsikot, kuvaukset ja vaihtoehtoiset tekstit.

wordpress-kuvaoptimointi

WordPressin mediakirjastossa on helppo lisätä jokaiselle kuvalle sopiva otsikko, kuvaus ja vaihtoehtoinen teksti. Myös kuvan tiedostonimestä on hyvä tehdä hakukoneille ymmärrettävä.

Linkit

Sivuille tulevat ja sivujen sisäiset linkit ovat tärkeä osa hakukoneoptimointia. Ulkopuoliset linkitykset ansaitaan julkaisemalla hyvää sisältöä omilla verkkosivuilla. Sisäinen linkitys taas on täysin omassa hallinnassa ja vaatii vain hieman keskittymistä.

Kuten edellisessä artikkelissa mainittiin ”lue lisää” tai ”tästä” eivät ole hyviä ankkuritekstejä linkeille. Ne eivät kerro hakukoneille mitään linkin sisällöstä. Parempi tapa on käyttää kuvaavia sanoja tai lauseita – esimerkin näet tämän artikkelin alusta.

Sisäisen linkityksen tarkoitus on palvella sekä hakukoneita että sivukävijöitä. Se antaa hakukoneille paremman kuvan siitä, mistä sivuissa on kyse. Sivukävijöitä linkitys taas ohjaa sivuston muihin osiin ja hyvän sisällön äärelle.

Optimointi on sisällön tuottamista

Hakukoneoptimointi on monien osien summa, mutta näitä pieniä viilauksia on hyvä tehdä parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi. Linkki- ja kuvaoptimoinnin takia ei kannata silti menettää yöuniaan. Parasta hakukoneoptimointia on lopulta kuitenkin omaa kohderyhmää kiinnostavan sisällön julkaisu verkossa.

Seuraavassa artikkelissa tutustutaan WordPress SEO lisäosaan, joka tarjoaa lisää optimointimahdollisuuksia.