WordPress 6.0 “Arturo”

Uusi versio WordPressistä entistäkin varmatoimisemman, suorityskykyisemmän ja käytettävän. Sisällöntuottajat pääsevät nauttimaan uusista ominaisuuksista, jotka helpottavat kirjoittamista ja sivuston suunnittelua.

Grammy-palkittua jazz-muusikkoa Arturo O’Farrillia kunniottava uusi WordPress-versio on julkaistu. WordPress 6.0 on vuoden 2022 pääversiojulkaisu ja se tuo mukanaan valtavan määrän parannuksia, vikakorjauksia, sekä uusia ominaisuuksia.

Paranneltu kirjoituskokomus

 • Tekstin valitseminen useista lohkoista kopiointia ja liittämistä varten.
 • Kahden hakasulkeen [[ kirjoittaminen antaa listan viimeisimmistä sivuista ja artikkeleista.
 • Valittujen tyylien säilyminen, kun vaihtaa lohkon tyypin toiseen.
 • Räätälöidyt painiketyylit säilyvät ja monistuvat uusiin painikkeisiin automaattisesti.
 • Avainsanapilvi- ja sosiaaliset ikonit-lohkoista saa tehtyä aiempaa viehättävämmät uusien asetusten avulla.

Tyylin vaihtaminen

Lohkoteemoihin on nyt mahdollista liittää useita tyylimuunnelmia. Ominaisuutta tukevissa teemoissa sivuston tyylin, lohkoissa käytettävissä olevat asetukset ja tyylivalinnat saa muutettua nyt nappia painamalla.

Lisää mallivaihtoehtoja

WordPress 6.0 sisältää viisi uutta mallia lohkoteemoille – kirjoittaja, päivämäärä, kategoria, avainsana ja taksonomia. Nämä mallit tarjoavat sisällöntuottajille enemmän joustavuutta ja uusia mahdollisuuksia räätälöidä sivustoaan.

Valmiita lohkomalleja

Lohkomallit näkyvät nyt useammissa paikoissa juuri, kun tarvitset niitä. Kuten esimerkiksi lohkojen pikalisääjässä tai uutta otsaketta tai alatunnistetta luodessa. Lohkoteemojen tekijät voivat merkitä theme.json-tiedoston avulla tietyt lohkomallit, joista on eniten hyötyä teeman käyttäjille, suositelluiksi.

Uusia tyylivalintoja

 • Värivalitsimien ulkoasu on uudistettu, mikä tekee siitä aiempaa tiiviimmän, mutta näyttää silti vaihtoehdot yhdellä silmäyksellä.
 • Reunatyökalun avulla reunaviivojen säätäminen käy kädenkäänteessä.
 • Värien läpinäkyvyyden säätäminen antaa uusia luovia mahdollisuuksia.
 • Ryhmä-lohkossa voit hallinnoida lohkojen välejä, tekstiasetuksia ja muita ominaisuuksia.
 • Lohkojen asettelussa voit käyttää pino-, rivi- ja ryhmävalintoja.
 • Galleria-lohkossa voit säätää kuvien välistyksiä olemattomasta haluamasi isoksi.

Lohkolistan parannukset

Uudet näppäimistön pikakomennot auttavat valitsemaan, muokkaamaan ja siirtämään useita lohkoja kerrallaan listanäkymässä. Näkymän voi avata ja sulkea helposti; sen osiot ovat oletuksena kiinni, mutta aukeaa oikeasta kohdasta, kun valitsen jonkin lohkon sisällöstä.

Lohkojen lukitseminen

Voit nyt lukita lohkoja joko estääksesi kokonaan tai osittain niiden siirtämisen tai poistamisen. Tämä helpottaa sivuston luovuttamista asiakkalle, kun heidän ei tarvitse olla huolissaan mahdollisuudesta rikkoa sivusto.

WordPressin suorituskyvyn parannuksia

Tässä versiojulkaisussa on mukana lukuisia muutoksia, joiden tarkoituksena on parantaa WordPressin suorituskykyä. Muutokset kohdistuvat eri osa-alueisiin sivujen lataamisesta, eri tietokantakyselyjen suorittamiseen ja moniin muihin.

Parempi saavutettavuus

Saavutettavuus on tärkeä osa WordPressin missiota tarjota julkaisualusta kaikille. WordPress 6.0 pitääkin sisällään yli 50 päivitystä, jotka koskevat saavutettavuutta. Parannuksista voi lukea englanniksi tarkemmin WordPressin kehitysblogista.

Lisätietoja uudesta versiosta

Uusiin ominaisuuksiin ja toimintoihin voit tutustua katsomalla lyhyen esittelyvideon.

Kehittäjät voivat tutustua uusiin ominaisuuksiin ja muutoksiin kenttäoppaan avulla. Koko muutoslista on luettavissa version julkaisutiedoista.

WordPress ylläpito- ja turvallisuuspäivitykset