WordPress 5.3 “Kirk”

WordPressistä on julkaistu uusi 5.3 ohjelmistoversio. Julkaistu päivitys kantaa nimeä Kirk, edesmenneen jazz-muusikon Rahsaan Rolan Kirkin mukaan. Uusi versio parantaa lohkomuokkainta, uudistaa ohjausnäkymän ilmettä ja parantaa WordPressin saavutettavuutta.

Gutenberg-lohkomuokkaimen muutokset

Julkaistu 5.3 WordPress-versio tuo mukanaan yli 150 uutta ominaisuutta ja parannusta lohkomuokkaimeen. Muokkain muun muassa käsittelee nyt paremmin suuria kuvatiedostoja. Kuvia voi nyt hieman huoletomammin siirtää omalle sivustolleen suoraan kamerasta tai puhelimesta.

Lue myös: Kuvien käsittely kotisivuja varten.

Uusi ohjelmistoversio tekee lohkomuokkaimesta myös aiempaa saavutettavamman. Parannukset liittyvät esimerkiksi värien kontrasteihin lomakekentissä ja painikkeissa. Lohkojen välillä liikkuminen onnistuu lisäksi näppäimistöllä aiempaa paremmin.

Sisällön suunnittelu

Lohkomuokkaimen parannukset tekevät sivujen ja artikkelien sisällön suunnittelusta helpompaa ja monipuolisempaa.

  • Ryhmä-lohkon avulla sisältöä voi jakaa värikkäisiin osioihin
  • Sarake-lohkossa voi käyttää kiinteää leveyttä palstoissa
  • Esimääritellyt asettelut nopeuttavat sisällön muokkaamista
  • Otsikko-lohkon asetuksista löytyy valinnat tekstin ja taustan värejä varten
  • Osalle sisältölohkoista on mahdollista valita lisätyyliasetuksia

Uusi oletusteema

WordPress 5.3 -versio jatkaa aiempien päivitysten perintöä ja tuo sivustonomistajille valittavaksi uuden Twenty-perheen oletusteeman. Erityisesti lohkomuokkainta silmällä pitäen totetutetun Twenty Twenty -teeman avulla julkaisemansa sisällön saa esitettyä juuri haluamallaan tavalla.

Oletusteema sisältää lisäksi Rasmus Andersson suunnitteleman Inter-kirjaisimen. Erikoista tässä on Variable Font -tapa, jolla kirjaisinlaji ladataan. Tämä keventää kirjaisimen latautumista ja vähentää sen vaikutusta sivun kokonaislatausnopeuteen.

Muita parannuksia

Automaattinen kuvien kääntäminen

Sivustolle ladattavat kuvat käännetään nyt automaattisesti oikein päin lataamisen yhteydessä.

Sivuston eheystarkistuksen parannukset

Uusin WordPress-versio helpottaa ongelmien havaitsemisen omalla sivustolla. Eheystarkistus osoittaa aiempaa paremmin sivustolla olevia ongelmakohtia.

Ylläpitäjän sähköpostiosoitteen vahvistus

Sivusto pyytää ajoittain tarkistamaan ja vahvistamaan ylläpitäjän sähköpostiosoitteen ylläpitäjän sisäänkirjautumisen yhteydessä.

WordPress ylläpitäjän sähköpostiosoitteen tarkistus kirjauduttaessa

Muutoksia kehittäjiä varten

Julkaistu ohjelmistopäivitys korjaa aika- ja päivämäärätoiminnoissa olleita vikoja. Aika- ja päivämäärätiedot, sekä aikavyöhykkeet toimivat nyt luotettavammin. Päivitys tuo mukanaan lisäksi tuen PHP 7.4:lle ja joukon siihen liittyviä muutoksia, joista voi lukea lisää WordPressin kehittäjäblogista.

Sivuston päivittäminen

Oman sivuston voi päivittää uusimpaan versioon kohdasta Ohjausnäkymä > Päivitykset > Päivitä.

WordPress ylläpito- ja turvallisuuspäivitykset