WordPress 4.9.8 päivitys ennakoi tulevaa Gutenberg päivitystä
WordPressiin on julkaistu ylläpitopäivitys versionumerolla 4.9.8. Päivitys sisältää 48 korjausta ja parannusta julkaisujärjestelmän toimintaan, sekä kehotuksen kokeilla uutta Gutenberg-editoria ennen sen virallista lanseerausta seuraavassa isossa versiopäivityksessä.
Gutenberg-tekstieditori
WordPressin seuraava iso versiopäivitys, versio 5.0, tuo mukanaan uuden tekstieditorin, lempinimeltään Gutenberg. WordPressin käyttäjät voivat kuitenkin nyt jo tutustua uuteen editoriin asentamalla Gutenberg-lisäosan.
Nyt julkaistu 4.9.8 versiopäivitys kannustaakin sivustojen omistajia kokeilemaan uutta editoria ohjausnäkymässä näkyvällä ilmoituksella.
Ilmoitus näkyy käyttäjille seuraavasti,
- jos Gutenberg-lisäosaa ei ole asennettu tai aktivoitu, ilmoitus näkyy pääkäyttäjille (admin) perussivustoilla ja järjestelmävalvojille (super admin) verkostosivustoilla (multisite).
- jos lisäosa on asennettu ja aktivoitu, ilmoitus näkyy kaikille käyttäjille avustaja (contributor) tasosta ylöspäin.
- jos Classic Editor-lisäosa on asennettu ja käytössä, niin ilmoitusta ei näy kenellekään.
Yhteensopivuus epävarmaa
Varmuutta uuden Gutenberg-editorin yhteensopivuudesta kaikkien ilmaisten, maksullisten tai räätälöityjen teemojen ja lisäosien kanssa ei ole. Gutenberg-editoria onkin suositeltavaa testata joko oman sivuston kehitysversiossa, sivustoliikenteen osalta hiljaisempana hetkenä tai sivuston päivitysilmoitussuojakuoren alla.
Omasta sivustosta on joka tapauksessa hyvä ottaa varmuuskopio ennen Gutenberg-lisäosan asentamista ja käyttöön ottamista.
Toinen vaihtoehto on estää Gutenberg-editori omalla sivustollaan asentamalla Classic Editor-lisäosan. Se pitää artikkelien ja sivujen muokkausnäkymät tuttuina ja turvallisina.
Parannuksia tietosuojatyökaluihin
WordPress 4.9.6 lisäsi sivuston työkaluihin välineitä käyttäjien yksityisten tietojen hallinnointiin. Nyt julkaistuista korjauksista 18 kohdistuu näihin työkaluihin ja parantavat niiden toimintaa.
Parannukset liittyvät tietosuojatoimista lähetettäviin sähköpostiviesteihin ja tietosuojapyyntöjen sivutukseen ohjausnäkymässä. Lisäksi tietosuojatoimintojen koodeja on testattu kattavammin.
Uuteen versioon päivittäminen
Jos omalla sivustolla on käytössä automaattiset päivitykset, niin WordPress päivittyy uusimpaan versioon omia aikojaan. Muussa tapauksessa päivitys on otettava käyttöön manuaalisesti kohdasta Ohjausnäkymä > Päivitykset.